Wybierz swój kraj lub region

South Africa

México

United States

China / 中国

South Korea / 대한민국

KO EN

Taiwan / 台灣

Thailand

Česká Republika

CS EN

Danmark

Deutschland

España

Österreich

Szwecja

Norwegia

Zacznij pisać, aby uzyskać sugestie

Sugestie wyszukiwania

Sugestie są ładowane

Sugestie dotyczące produktów

Sugestie są ładowane

Sprzedaż w trzecim kwartale 2018

października 10, 2018 - Ad hoc announcement pursuant to Art. 53 LR

Grupa Bossard utrzymuje tendencję wzrostową. W trzecim kwartale tego roku globalny ekspert od technologii połączeń wypracował sprzedaż na poziomie 212,7 mln CHF, co stanowi 9,3-procentowy wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego.

W pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 roku Bossard zwiększył sprzedaż o 11,8 procent osiągając pułap 659,0 mln CHF. W porównaniu z drugim kwartałem 2018 roku dynamika wzrostu spadła nieco w Europie i Azji, podczas gdy w Ameryce utrzymywała się nadal na bardzo wysokim poziomie. Wpływ na to miał między innymi zwiększony popyt ze strony największego amerykańskiego producenta pojazdów elektrycznych.

W Europie odnotowaliśmy wzrost o 5,7 procent do 117,6 mln CHF (+4,0 procent w walucie lokalnej). Nie był to wprawdzie tak spektakularny wynik jak w poprzednich dwóch kwartałach, niemniej ogólny wzrost w pierwszych dziewięciu miesiącach 2018 roku nadal mieści się w zakresie dwucyfrowym. Sprzedaż wzrosła o 13,0 procent do 378,1 mln CHF (+8,7 procent w walucie lokalnej).

Powody spowolnienia dynamiki wzrostu w Europie są różnorodne. Niektórzy klienci działają na pełnych obrotach, co zmniejsza potencjał rozszerzania biznesu z nimi. Istotny jest również efekt bazy. Bazowe dane do porównania – za trzeci kwartał 2017 r. były już na wysokim poziomie. Na relatywnie niższy wynik miało też wpływ umocnienie franka szwajcarskiego.

Świetne wyniki w Ameryce

Działalność Grupy Bossard w Ameryce przyniosła ponadprzeciętne efekty. Sprzedaż od lipca do września wzrosła aż o 16,2 procent do 60,4 mln CHF (14,8 procent w walucie lokalnej). Oznacza to wzrost o 8,2 procent do 179,9 mln CHF w pierwszych dziewięciu miesiącach bieżącego roku podatkowego (+9,5 procent w walucie lokalnej).

Na tak dobre rezultaty wpływ miał przede wszystkim zwiększony poziom biznesu z największym amerykańskim producentem pojazdów elektrycznych. Produkcja jego trzeciej serii modeli aut spowodowała większe zapotrzebowanie na elementy złączne dostarczane przez Bossard.

Solidny wzrost na rynku azjatyckim

W Azji sprzedaż w trzecim kwartale wzrosła o 10,9 procent do 34,7 mln CHF (+7,8 procent w walucie lokalnej). W pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku region ten w znacznym stopniu przyczynił się do stabilnych wyników Grupy, osiągając wzrost sprzedaży o 13,7 procent do 101,0 mln CHF (+11,3 procent w walucie lokalnej). Jednak popyt na rynkach azjatyckich wydaje się normalizować po nadzwyczaj wysokim tempie wzrostu, którego byliśmy świadkami w poprzednich kwartałach.

Normalizacja popytu na wysokim poziomie

Zapotrzebowanie klientów Bossard oraz wskaźniki menedżerów zakupów na naszych kluczowych rynkach wskazują na trwającą ekspansję gospodarczą Grupy. Bossard spodziewa się, że sprzedaż w czwartym kwartale będzie nadal utrzymywać się na wysokim poziomie, choć może być nieco niższa niż sprzedaż w analogicznym bardzo silnym okresie 2017 roku.

Wielu naszych klientów działa już na maksimum swoich możliwości, co jest kolejnym czynnikiem normalizującym stopy wzrostu, szczególnie w Europie. Umacnianie się franka szwajcarskiego w ostatnich tygodniach będzie również przekładać się na relatywnie niższy wzrost sprzedaży w walutach lokalnych.

Przy zmieniających się warunkach biznesowych w porównaniu do pierwszego półrocza tego roku, Bossard szacuje, że sprzedaż w roku podatkowym 2018 osiągnie poziom 865 mln CHF. Dla porównania, w roku 2017 było to 746,2 mln CHF.

Sprzedaż netto w trzecim kwartale

Zmiana w %

w mln CHF

w CHF