Roczne walne zgromadzenie akcjonariuszy Bossard Holding AG

kwietnia 08, 2019

Patricia Heidtman i David Dean powołani do rady nadzorczej

Na dorocznym walnym zgromadzeniu akcjonariuszy Bossard Holding AG wszystkie wnioski rady nadzorczej zostały zatwierdzone znaczną większością głosów. Patricia Heidtman i David Dean zostali jej nowymi członkami. Walne zgromadzenie akcjonariuszy zatwierdziło wszystkich obecnych dyrektorów na ich stanowiskach. Dr Thomas Schmuckli pozostaje przewodniczącym rady nadzorczej.

W październiku 2018 roku Rada Nadzorcza Bossard Holding AG poinformowała o rezygnacji z grona swoich członków Daniela Lippunera, jednocześnie nominując do tego grona Patricię Heidtman i Davida Deana. Patricia Heidtman, podwójna obywatelka szwajcarsko-amerykańska, od 20 lat pracuje w firmie Sika na różnych stanowiskach kierowniczych w dziedzinie badań i rozwoju, zarówno w Szwajcarii jak i za granicą. Davida Dean to wieloletni dyrektor generalny Grupy Bossard.

Ponadto doroczne walne zgromadzenie akcjonariuszy zatwierdziło wniosek rady nadzorczej o zwiększenie dywidendy o 7,1 procent. W związku z tym z rekordowego dochodu netto w wysokości 85,4 mln CHF (rok poprzedni: 80,2 mln CHF) dywidenda brutto za notowane akcje A wyniesie 4,50 CHF, zaś za akcje B 0,90 CHF. Akcje Bossard A będą przedmiotem obrotu bez dywidendy od 10 kwietnia 2019 r. Wypłata dywidendy nastąpi w dniu 15 kwietnia 2019 r.

Roczne walne zgromadzenie akcjonariuszy zatwierdziło także firmę PricewaterhouseCoopers AG w Zurychu jako audytora na rok fiskalny 2019.

W dorocznym walnym zgromadzeniu akcjonariuszy wzięło udział 811 akcjonariuszy. Reprezentowali oni 10 219 835 z łącznej liczby 13 400 000 możliwych głosów.