Wspieramy AGH Solar Boat Team

lipca 03, 2020

Bossard Poland został partnerem wyjątkowego studenckiego projektu budowy ekologicznej, zero-emisyjnej łodzi solarnej, która wystartuje w międzynarodowych wyścigach.

AGH Solar Boat Baśka

AGH Solar Boat Team to inicjatywa grupy studentów-pasjonatów z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, którzy podjęli się stworzenia łodzi będącej sporym wyzwaniem inżynierskim, a jednocześnie manifestem zrównoważonego rozwoju transportu morskiego.

Projekt, który działa pod patronatem Wydziału Energetyki i Paliw AGH oraz Akademickiego Klubu Żeglarskiego uczelni, rozpoczął się w 2015 roku w kole studenckim „Eko-Energia” od idei stworzenia innowacyjnej, ekologicznej łodzi w 100% zasilanej odnawialną energią słoneczną.

Pierwsza łódka „Baśka” budowana była przez około 2 lata i w lipcu 2017 roku zadebiutowała na zawodach Monaco Solar & Energy Boat Challenge, gdzie zajęła 5 miejsce na 30 startujących drużyn. W kolejnych latach udało jej się zdobyć i utrzymać 3 pozycję na podium.

W tym roku zespół AGH Solar Boat udoskonala „Baśkę” i konstruuje kolejną łódź, aby móc jednocześnie startować w innych wyścigach, między innymi w Stanach Zjednoczonych. Mimo że tegoroczne zawody zostały odwołane z powodu pandemii koronawirusa, a prace nad konstrukcją łodzi znacznie spowolniły w związku z koniecznością dostosowania się do obowiązujących regulacji kryzysowych, członkowie zespołu nie tracą pasji i zapału. Wierzą, że na przyszłoroczne zawody będą dzięki temu jeszcze lepiej przygotowani.

Tak trzymać!

Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym projekcie oraz o tym jak Bossard Poland wspiera zespół AGH Solar Boat >>